Opis
Cherymoya zwana też jabłkiem budyniowym jest to roślina pochodząca z rejonów And gdzie rośnie dziko na wysokości od 700m do 2400m.Dzisiaj uprawiana jest w wielu zakątkach świata m.in w Meksyku,Peru,Chile, na Florydzie czy w Hiszpanii-skąd większość importowanych do Polski owoców pochodzi, niestety ale owoce te są nietrwałe i szybko dojrzewają co uniemożliwia import go z dalszych części świata.Ja cherimoyę szukałem po sklepach od około 2 lat a udało mi się go kupić w biedronce za uwaga aż 2.5PLN!:)
Jak wybrać?
Niedojrzały owoc jest twardy i zielony natomiast w miarę dojrzewania zmienia kolor na brązowy oraz mięknie.Najlepiej wybrać owoc który jest gdzieś pomiędzy zielonym i twardym a brązowym i miękkim.
Jak smakuje?
Cherymoya zwana też jabłkiem budyniowym jest to roślina pochodząca z rejonów And gdzie rośnie dziko na wysokości od 700m do 2400m.Dzisiaj uprawiana jest w wielu zakątkach świata m.in w Meksyku,Peru,Chile, na Florydzie czy w Hiszpanii-skąd większość importowanych do Polski owoców pochodzi, niestety ale owoce te są nietrwałe i szybko dojrzewają co uniemożliwia import go z dalszych części świata.Ja cherimoyę szukałem po sklepach od około 2 lat a udało mi się go kupić w biedronce za uwaga aż 2.5PLN!:)
Skrzynka z jabłkami budyniowymi. |
Niedojrzały owoc jest twardy i zielony natomiast w miarę dojrzewania zmienia kolor na brązowy oraz mięknie.Najlepiej wybrać owoc który jest gdzieś pomiędzy zielonym i twardym a brązowym i miękkim.
Lekko przejrzewające (ale dobre) jabłko budyniowe. |
Jak smakuje?
Słyszałem opinie mówiące o tym że owoc smakuje jak bita śmietana jak połączenie truskawek mango ananasa czy nawet jak lody waniliowe według mnie w smaku podobna jest do gruszki w konsystencji bardzo kremowa.
Owoc w przekroju. |
Jak jeść?
Cherimoyę najwygodniej je się przekrojoną na pół wyciągając małe segmenciki z nasionkiem (czasem dwoma) łyżeczką.
Właściwości
Nasiona oraz skórka są trujące i nie należy ich jeść(niestety nie wiem w jakim stopniu są trujące).Mimo to warto jeść cherimoye chociażby ze względu na walory smakowe czy dużą ilość witamin i składników mineralnych które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Cherimoyę najwygodniej je się przekrojoną na pół wyciągając małe segmenciki z nasionkiem (czasem dwoma) łyżeczką.
Z jednego owocu zostało mi ponad 70 nasion. |
Nasiona oraz skórka są trujące i nie należy ich jeść(niestety nie wiem w jakim stopniu są trujące).Mimo to warto jeść cherimoye chociażby ze względu na walory smakowe czy dużą ilość witamin i składników mineralnych które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Komentarze
Prześlij komentarz