Przejdź do głównej zawartości

Imbir (zingiber officinale) uprawa.

Fot.-google grafika
Imbir(zingiber officinale)-roślina rodem z tropikalnej Azji.Jej walory smakowe oraz lecznicze właściwości znane były i docenione juz w starożytności, dzisiaj podstawowy składnik kuchni Azjatyckich, imbir znajdziemy w potrawach takich jak:
-curry
-fried rice
-pierożki gyoza
Imbir można wyhodować z kłącza kupionego w zwykłym markecie.Wybieramy kłącze które jest jędrne i z widocznymi kiełkującymi pączkami.

Zdjęcie z 17 lutego.
Takie kłącze wsadzamy do mieszanki ziemi uniwersalnej z jakimś rozlużniaczem może być to perlit, drobny keramzyt (2-4mm) czy po prostu średniej granulacji żwirek akwarystyczny.W proporcjach 70%:30% na głębokość ok. 1 cm przykrywamy foliówką i odstawiamy w ciepłe miejsce.


Kiełki imbiru po 28 dniach wyjrzały z ziemi.

Kiedy imbir wykiełkuje ściągamy foliówkę i wstawiamy doniczkę na parapet okna o wystawie wschodniej lub zachodniej nie pogardzi również wystawą południową lecz tutaj uważajmy aby nie poparzyć liści imbiru.


9 kwietnia
23 kwietnia

Więcej zdjęć imbiru nie mam ale myślę że dają one pogląd na tempo wzrostu czy pokrój rośliny :)
Co do uprawy mogę jeszcze dodać że imbir jest dość żarłoczną rośliną więc trzeba ją często nawozić-oczywiście bez przesady.Podlewamy wodą przegotowaną,destylowaną lub z filtra RO gdy przeschnie ziemia.Imbir jest bardzo łatwy w uprawie choć przędziorki go uwielbiają.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya.Jabłko budyniowe jak wybrać?Jak jeść?Jak smakuje?

Opis Cherymoya zwana też jabłkiem budyniowym jest to roślina pochodząca z rejonów And gdzie rośnie dziko na wysokości od 700m do 2400m.Dzisiaj uprawiana jest w wielu zakątkach świata m.in w Meksyku,Peru,Chile, na Florydzie czy w Hiszpanii-skąd większość importowanych do Polski owoców pochodzi, niestety ale owoce te są nietrwałe i szybko dojrzewają co uniemożliwia import go z dalszych części świata.Ja cherimoyę szukałem po sklepach od około 2 lat a udało mi się go kupić w biedronce za uwaga aż 2.5PLN!:) Skrzynka z jabłkami budyniowymi.   Jak wybrać? Niedojrzały owoc jest twardy i zielony natomiast w miarę dojrzewania zmienia kolor na brązowy oraz mięknie.Najlepiej wybrać owoc który jest gdzieś pomiędzy zielonym i twardym a brązowym i miękkim. Lekko przejrzewające (ale dobre) jabłko budyniowe. Jak smakuje? Słyszałem opinie mówiące o tym że owoc smakuje jak bita śmietana jak połączenie truskawek mango ananasa czy nawet jak lody waniliowe według mnie w smaku podobna jest d

Pitaja z nasion,uprawa.

Nasiona pitai pobrałem z owocu kupionego w markecie.Włożyłem trochę miąższu do rajstopy i pod wodą wymywałem miąższ, jest to dość czasochłonne zajęcie ale proste należy jedynie pilnować żeby nie wymyć małych nasion pitai. Jak już mamy nasiona wysiewamy je do włókna kokosowego na głębokość 2-4mm na doniczkę zakładamy foliowy woreczek od czasu do czasu wietrząc po około 2-4 tygodniach ukaże się nam taki widok: Siewki pitai Pitaja jak to kaktus potrzebuje dużo słońca dlatego najlepiej będzie się rozwijać na oknach z wystawą południową lub zachodnią. Tak wyglądają około półroczne siewki pitaji, większość z nich nie ma nawet 1cm wzrostu-taki urok kaktusów z nasion ;) Pitaje bardzo łatwo się ukorzeniają, jeśli więc zdarzy się je nam przelać lub ułamać przez przypadek-nie ma się czym martwić.

Tamarillo,grenadilla i karambola - część I

Witajcie ostatnio będąc w kauflandzie natknąłem się na egzotyczne owoce które znałem tylko z internetu :)Oczywiści kupiłem je za te 3 zapłaciłem 15 zł w zaokrągleniu najdroższa była grenadilla kosztowała mnie 6 zł.Tak wyglądają te 3 owoce od lewej grenadilla karambola i tamarillo :) Tamarillo - Moje było nieco niedojrzałe gdybym poczekał z nim tak z dzień dwa byłby lepszy w smaku jak i konsystencji jak kwaśny pomidor czuć było leciutko trochę pieprzności i goryczkę którą wyczuwało się na końcu i mocno - jadłem go posypanego cukrem ;)Inne nazwy to cyfomandra grubolistna,pomidor drzewiasty,zgrabka grubolistna,zgrabka burakowata cyphomandra betacea - gatunek z rodziny psiankowatych czyli tej samej co np. pomidor czy papryka.W stanie dzikim występuje w Boliwii,Peru,Chile i Ekwadorze Grenadilla - Miąższ bardzo galaretkowy z wyglądu przypomina żabi skrzek nieco słodki i mdły smakiem nie podbił mojego serca.Pochodzi z północnej części Ameryki Południowej powszechnie uprawiana w trop